Securitatea cibernetică, mai sigură: ce a decis Comisia Europeană și cum te afectează

de: Ozana Mazilu
01 11. 2021

Securitatea cibernetică a dispozitivelor fără fir va fi îmbunătăţită. Comisia Europeană a luat o decizie care afectează dispozitivele wireless de pe piața europeană.

Telefoanele mobile, ceasurile inteligente, dispozitivele de monitorizare a activităţii şi jucăriile fără fir sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră de zi cu zi. În acest context, ameninţările cibernetice reprezintă un risc tot mai mare pentru fiecare consumator.

Actul delegat la Directiva privind echipamentele radio, adoptat de curând, urmăreşte să garanteze că toate dispozitivele fără fir sunt sigure înainte de a fi vândute pe piaţa UE, conform Economica.net.

Securitatea cibernetică, reglementată de UE

Prezentul act stabileşte noi cerinţe juridice pentru garanţiile de securitate cibernetică, pe care producătorii vor trebui să le ia în considerare la proiectarea şi fabricarea produselor în cauză. Mai mult, acesta va proteja viaţa privată şi datele cu caracter personal ale cetăţenilor, va preveni riscurile de fraudă monetară şi va asigura o mai mare rezilienţă a reţelelor noastre de comunicaţii.

„Ameninţările cibernetice evoluează rapid. Ele sunt din ce în ce mai complexe şi adaptabile. Cu cerinţele pe care le introducem astăzi, vom îmbunătăţi considerabil securitatea unei game largi de produse şi ne vom consolida rezilienţa împotriva ameninţărilor cibernetice, în conformitate cu ambiţiile noastre digitale în Europa. Acesta este un pas important în stabilirea unui set cuprinzător de standarde europene comune în materie de securitate cibernetică pentru produsele (inclusiv obiectele conectate) şi serviciile introduse pe piaţa noastră”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, citat de Economica.

Actul delegat va fi completat de un act legislativ privind rezilienţa cibernetică, anunţat recent de preşedinta von der Leyen în discursul privind starea Uniunii, al cărui obiectiv va fi să includă mai multe produse, punând accentul pe ciclul de viaţă complet. Propunerea, precum şi viitorul act privind rezilienţa cibernetică continuă acţiunile anunţate în noua Strategie de securitate cibernetică a UE prezentată în decembrie 2020.